Out There! aneb Paul ve Vídni

Vydáno: 29.06.2013 04:55  |  komentářů 0

*

27. června 2013, Vídeň, Ernst-Happel Stadion

*

wien

*

Sen se mi splnil!!!

*

Když jsme přijely ke stadionu, byly asi dvě hodiny odpoledne a lidé se pomalu začali scházet. Od svých dvou spolucestujících jsem se musela odpojit, protože měly dražší lístek než já. Během čekání Paul zkoušel a zahrál i písničky, které pak nehrál. To je od něj úžasné! Postupně lidí přibývalo a v 18 hodin nás vpustili do stadionu. Nastal takový úprk, že i pořadatelé se marně snažili skalní fanoušky zastavit. Vídeňský sportovní stadion je sice obrovský, ale když někdo chtěl být u pódia, nezbylo mu, než se co nejdříve drát dopředu. Do vnitřního kruhu u pódia jsem nemohla, takže jsem zůstala ve vnějším, který byl daleko větší a byla zde spousta stánků s jídlem, pitím i suvenýry. Lidí přibývalo a napětí houstlo, a právě když slunce začalo zapadat za okraj stadionu, začali na obrazovkách promítat fotografie z Paulova života, od dětství až po současnost, včetně jeho výtvarných děl a různých koláží.
*
Asi o půl deváté se rozsvítila světla a na pódium přišel Paul osobně. Pódium bylo daleko, takže jsem většinou sledovala obrazovku, ale i tak jsem nemohla, prostě nemohla uvěřit, že je to opravdu ON SÁM, že to není jen další z jeho imitátorů!
Když hrál The Long And Winding Road, měla jsem slzy na krajíčku a snažila se aspoň kousek nahrát na mobil. To se mi sice povedlo, ale záznam pochopitelně za moc nestojí. Při Blackbird Paula vyzvedla plošina do vzduchu, takže skutečně vzlétl jako pták. (viz. video dole)
Mluvil také německy, což mu docela šlo, ale všimla jsem si, že texty čte. Lidé to i tak vítali s obrovským nadšením. Směsice národností byla pestrá, sešly se tu nejen národy někdejšího Rakouska-Uherska, ale byli tu třeba i Američané nebo Rusové. Čechů a Slováků dost a dost.
*
A jak na mě Paul působil? Především jsem nemohla pořád uvěřit tomu, že je to skutečně ON, třebaže na obrazovce to bylo jasné. Na pódiu jsem viděla jen malou figurku a cítila se jako ve snách, bylo to neskutečné! Už mnozí řekli, že Paul vypadá na svůj vzhled skvěle, ale nejen to, také je neobyčejně čiperný. Po pódiu se pohyboval tak hbitě, že bych to s mýma nohama nezvládla ani já. Tak jsem si říkala, že kdyby ho fanoušci nepustili a musel hrát až do rána, kdo by jako první odpadl, on anebo fanoušci? Spíš to vidím na fanoušky…
Je to dokonalý profesionál, který ví, co od něj publikum chce, v jeho kdysi tak krásné tváři jsem však přes všechna nesporná vylepšení registrovala i nezatajitelné stopy stáří a jisté zženštilosti - takový však byl nepochybně i v mládí a je po celý svůj život. Přesto je fascinující, že je takový znalec marketingu a obchodník a zároveň i umělec, který dovede nesentimentálně vyjádřit sentiment a stále znovu jednoduše a originálně vyjadřovat city, kteří jiní potí do složitých skladeb či děl.
*
Jedna skladba střídala v rychlém sledu druhou a pomalu se stmívalo. Z počátku jsem mobilem fotila, ale jak se setmělo, nechala jsem toho, kvalita fotek by za to nestála. O to víc jsem se snažila vše prožít. Podařilo se mi trochu víc se prodrat dopředu. Později jsem vytáhla malý transparent, který jsem měla s sebou, na papíru srdce a v něm "Paul", a jakmile se po písničce rozsvítila světla do publika, hned jsem ho zvedla nad hlavu. Poblíž stojící skupinku mladých Rakušanů můj transparent zajímal a vyjadřovali se o něm pochvalně.
Nohy mě bolely, ale zařekla jsem se, že to vydržím do konce, i kdybych pak měla přestat chodit.
*
Největší nadšení u lidí vyvolaly klasické písně od Beatles, jako Lady Madonna nebo Hey Jude. Paul podle programu dvakrát přidával, přišlo na Yesterday i na "vypalovačky" jako Helter Skelter. Promítané obrázky i světelná show byly úchvatné!
*
Při Live And Let Die vybuchly ohlušující ohňostroje, které mě vyděsily svojí silou, přestože jsem věděla, že přijdou. Na okraji pódia vzplály vysoké plameny a sám Paul si zakrýval uši. Totéž se pak opakovalo na samém konci, kdy kromě ohňostroje vystřelili do publika ještě oblak barevných papírků, červených a bílých. Pak utichly poslední tóny, Paul definitivně zmizel za pódiem a davy se za sněžení papírků pomalu začaly rozcházet.
*

Přidej komentář:

Vaše jméno:
Komentář:
Odřádkování se zachovává, HTML není povolené
Opiš kód:   Kód je nečitelný, ukaž jiný

Komentáře ke článku (celkem 0)

Zatím žádné komentáře

Další články

Kategorie